Sobre nosaltres
Geganters de La Llàntia som una entitat que neix amb la finalitat de fomentar la cultura popular i la participació veïnal del barri de La Llàntia de Mataró. El seu esperit dinamitzador engloba l’organització i gestió de diferents projectes, entre els quals s’inclou i destaca la Festa de la Tardor.
La nostra història es remunta ara fa 14 anys (gener del 2009), quan per iniciativa de 3 joves van presentar el seu projecte cultural a l'Associació Veïnal de La Llàntia per establir-se com a Colla Gegantera del barri.
Actualment, a la Colla som més de 40 persones que venim de contextos, edats i realitats culturals diferents que ens troben per compartir el mateix objectiu: reivindicar el carrer com a espai d’expressió cultural, apostant per la qualitat i vetllant pel respecte a les tradicions.
La nostra proposta aporta una forma de fer genuïna que es caracteritza per la disbauxa, la festa i la constant necessitat de treballar per la comunitat.
L’activitat principal dels Geganters de La Llàntia és fer ballar les figures del barri (El Pare Echarri, L’Executiu, el capgròs Isidre i les dues Llànties) pels carrers de pobles i ciutats al so de les gralles i dels tabals. Passejant per tot el territori de dintre i fora de Catalunya, els gegants i la seva música expliquen i fan conèixer la història i el caràcter del barri.
Geganters de La Llàntia organitzem dues cercaviles anuals: la Festa de San Juan Bosco, que es celebra l’últim cap de setmana de gener o el primer de febrer en honor al patró del barri de La Llàntia, i la Festa Popular que es celebra el segon cap de setmana de juliol.
Una altra festa que ens defineix com a col·lectiu és la Festa de la Tardor, durant la qual tot un cap de setmana tenen lloc dos grans actes: la cercavila de recollida de caramels i el túnel del terror.
La Festa de la Tardor té els seus inicis l’octubre del 2013, i enguany en celebrarem la10ena edició. A finals d’octubre, Geganters de La Llàntia celebrem la Castanyada i l’arribada de la tardor amb la gent del barri. El programa i els actes que presentem a la Festa de la Tardor busquen oferir un espai de participació a persones de totes les edats i fer conèixer la imatgeria i els elements propis que donen sentit a aquesta festivitat: la figura de dues castanyeres i les figures dels caramel·lers.
Cercavila de recollida de caramels i ball de disfresses
En aquests actes les famílies es disfressen i passegen pels carrers del barri seguint la cercavila. Tot el recorregut està amenitzat per música en directe i pels elements de la Festa: les castanyeres i els caramel·lers. Els veïns que s’han quedat a casa llencen caramels des dels seus balcons i finestres.
Les dues castanyeres interactuen amb els veïns que participen de la cercavila i fan passar una bona estona a petits i grans. Els caramel·lers inciten i animen als veïns perquè des dels seus balcons tirin caramels.
La cercavila finalitza al Parc de La Llàntia on té lloc l’inici del ball de disfresses. Després d’un seguit de proves, un jurat decideix quina disfressa és mereixedora d’un premi. S’apel·la sempre a l’originalitat, la confecció manufacturada i el treball en equip dels concursants. Tots els infants participants s’emporten els caramels recollits pels caramel·lers durant la cercavila.
El Túnel del terror
Durant dues tardes/nits, l’interior de l’edifici de l’Associació Veïnal es converteix en una zona ambientada en escenaris tenebrosos. El públic accedeix a una temàtica que posa a prova els sentits i la por que tothom té quan s’enfronta a allò desconegut.
L’activitat se segmenta en dos tipus de passis: el primer, apte per a tots els públics i el segon creat pels més atrevits.
En aquests 10 anys l’entitat ha incrementat la participació de la Festa, no només per part dels veïns del barri, sinó també per persones vingudes d’altres punts de dins i fora de la ciutat. La Festa dona visibilitat al barri i també a la ciutat, i el missatge que projecta és que La Llàntia és un barri actiu i amb molta participació ciutadana.
El projecte compta o ha comptat amb la col·laboració d’altres entitats que ajuden a fer créixer la Festa: l’Associació Enlleura’t, l’Aula de Teatre de Mataró, l’Associació Veïnal La Llàntia, l’Espai Jove La Llàntia, l’Escola de maquillatge de Sabadell, i la Bratukada.
PATROCINADORS
Econòmicament, la Festa de la Tardor se sustenta per fons de capital privat que provenen dels comerços del barri en forma de patrocini.